Voor 2021 hebben we een nieuw jaarthema gekozen als Diaconie: Groene Kerk.

Dit jaar willen we extra aandacht besteden aan duurzaamheid, behoud van de natuur en bewust leven. Vanuit ons geloof krijgen we als mensen de verantwoordelijkheid om goed voor de aarde te zorgen. Op dit moment vindt er een te snelle klimaatverandering plaats, waardoor mensen en dieren over de hele wereld in de problemen komen. We zullen rigoureuze maatregelen moeten nemen en anders moeten gaan leven om de opwarming van de aarde af te remmen.

We gaan dit jaar kritisch kijken naar wat er duurzamer kan in de kerk en bij onszelf. En we steunen goede doelen, die bezig zijn met het verminderen van de CO2 uitstoot, het tegengaan van verspilling en het verminderen van energieverbruik.

Als doel ver weg hebben we gekozen voor: Solar Cooking Kozon oftewel Zonnekoken. Deze stichting is actief in Oost en West Afrika en heeft als doel om het gebruik van brandhout zoveel mogelijk terug te dringen, de gezondheid te verbeteren en de taken van de vrouw verlichten. Op youtube staat een leuk filmpje over het gebruik vaan de Cookit.

KoZon zet in op het maximale gebruik van zonnewarmte, tegen de laagst mogelijke kosten. Ook helpen zij vrouwen om bedrijfjes op te zetten waar deze kooktoestellen gemaakt worden. Zo is er de CooKit, gemaakt van karton beplakt met aluminiumfolie. Een pan in een plastic zak wordt in de doos gezet en de zon gaart het eten. Een mooi filmpje hierover is te zien op youtube: Koken met de CooKit. Maar ze maken ook gebruik van een hooimand en andere kooktoestellen. Op de site van Kozon (www.solarcookingkozon.nl) vindt u nog veel meer informatie.

Ook in Arnhem en omgeving zijn vele mensen en bedrijven bezig met duurzaamheid. Wij hebben er een aantal uitgekozen om dit jaar voor te collecteren. Zo is er De Blauwe Tomaat: (www.deblauwetomaat.nl) groente en fruit met een schoonheidsfoutje, die anders weggegooid zouden worden, worden verkocht in wijken in Arnhem vanuit een SRV wagen. Zij vragen zeer lage prijzen, omdat groenten voor iedereen te betalen moeten zijn. Het Vincentrum Arnhem (www.vincentius-arnhem.nl) verkoopt tweedehandsspullen, de opbrengst is voor goede doelen. De Speelstoet in Velp (www.speelstoet.nl) is een tweedehands speelgoedwinkel zonder kassa. En de Energiebank (www.energiebankregioarnhem.nl) heeft energiecoaches, die kwetsbare mensen helpen om hun energieverbruik te verminderen en daardoor geld te besparen.

Naast collecteren, willen we ook acties gaan organiseren om de opbrengst voor Solar Cooking Kozon nog groter te maken. Hierbij valt te denken aan een taartenbakwedstrijd, een veiling, een sponsorloop etc. Hebt u goede ideeën of wilt u een actie organiseren? Dat zou heel fijn zijn, we horen het graag!