ZENDING, WERELDDIACONAAT EN ONTWIKKELINGS SAMENWERKING

De ZWO zet zich elk jaar in voor een door de kerkgemeenschap van Arnhem Noord gekozen project.

Vorig seizoen is €4500 ingezameld voor project K 021163, Kinderen uit de slavernij in de visserij in Ghana. Een geweldig bedrag, waarvoor wij, maar het meest de betreffende kinderen, bijzonder verheugd over zijn. Wij willen u voor uw bijdrage héél hartelijk danken!!

Dit seizoen, 2019-2020, is op de startzondag in september, met het thema “Een goed verhaal”, in Noord democratisch gekozen voor project  Z 004624, NOODHULP EN WERKEN AAN VREDE IN NIGERIA.

Er is veel geld nodig voor de opbouw van dit door de terreurgroep Boko Haram verscheurde land.

Boko Haram is een terreurgroep gelieerd aan Al Qaeda, hun slachtoffers zijn zowel christenen als moslims. Vrouwen en meisjes worden ontvoerd, mannen en jongens vermoord en dorpen plus akkers verbrand.

In tien jaar tijd zijn 20.000 mensen vermoord, 4000 ontvoerd en 2 miljoen op de vlucht geslagen. De vluchtelingen komen terecht in overvolle kampen, waar aan alles gebrek is. Het grootste gebrek is VERTROUWEN: in elkaar als buren, als dorpelingen en in de toekomst.

Kerk in Actie werkt samen met de lokale organisatie Gerechtigheid, Vrede en Verzoening (JPRM) om te zorgen voor water en voedsel als eerste noodhulp in de kampen. De tweede meest fundamentele hulp bestaat uit het leren van samenwerking tussen christenen en moslims in de dorpen om zo het onderlinge vertrouwen te voeden. Er is een lange geschiedenis van rivaliteit tussen beide godsdiensten. Oprichter van de organisatie, ds Istafa Habila, zegt: “Als je met elkaar je dorp ontwikkelt, verbind je je met elkaar en heb je geen tijd voor conflicten!”. Inmiddels doet deze vredesorganisatie in ruim 80 dorpen dit opbouwende werk.

Dorpelingen betalen contributie én worden ook financieel gesteund door K in A.

Waterpomp, schoollokalen, gierst, bonen e.d. verbouwen, kaarsen maken, breien, naaien, lezen, schrijven, spaargroepen: allemaal gezamenlijke activiteiten door de bewoners zelf opgezet en uitgevoerd.

Prachtig! Verandering “van binnen uit”, daar gaat het om.

Zij geven niet op, maar hebben steun van buitenaf nodig, DOET U MEE met dit goede verhaal??

Een mooie folder, gemaakt door Josée, geeft alle informatie over dit project; u kunt die meenemen uit de kerk en thuis rustig lezen.

De ZWO -werkgroep wil door middel van ACTIES, zoals we gewend zijn, financieel bijdragen aan deze opbouw.

DE VOLGENDE ACTIES ZIJN AL BEKEND:

*Op zaterdag 16 november 2019 bent u welkom bij en kunt u meegenieten van een High Tea in de Bethlehemkerk, kosten €7.50

*Op de zondagen 1 en 8 december is er kaartenverkoop in de BK

*Op vrijdag 24 januari 2020 kunt u genieten van heerlijke erwtensoep in de BK

Eet met ons mee en geniet voor twee! De maaltijd kost €7.50 pp. Als u mee wilt eten bent u welkom vanaf 17.15 u en om 19.30 u wordt de maaltijd beëindigd. U kunt zich opgeven tot 20 januari bij Corrien van ’t Oever 06-20242852 of via email joostvantoever@gmail.com. Er is ook andere soep dan erwtensoep beschikbaar, dus kom gerust mee eten, maak dat dan wel even kenbaar.

*Op zondag 23 februari verkopen we home-made voorjaarsbloemenbakjes in de Diaconessenkerk. U kunt zowel voor als na de kerkdienst kopen, er worden verschillende prijzen gevraagd en er is genoeg keus.

Welkom bij onze bloemenkraam! Heel fijn zou het zijn als u met klein geld betaalt, alvast dank voor uw medewerking daarin.

Tot nu toe is voor Project Nigeria al ruim €1800 binnengekomen. Dat is geweldig, in zo korte tijd. Dankuwel!!

Inmiddels is het eind september geworden.

Veel acties konden vanwege de gevolgen van de pandemie Covid19 geen doorgang vinden, bijzonder spijtig.

Opmerkelijk en heel verheugend: giften bleven wel binnenkomen! Het totaalbedrag, de eindstand, voor dit project is opgelopen tot €3500. Wat geweldig en alle gevers heel hartelijk dank!! Met name de belanghebbenden in Nigeria zijn blij en dankbaar, zij kunnen ook financieel nu verder op hun ingeslagen goede weg, hun goede verhaal.

Welk project gaan we nu ondersteunen?

Dat is nog niet bekend. De huidige samenstelling van de ZWO-werkgroep is gewijzigd, eerlijk gezegd nogal uitgedund.

Als over een poosje alles  in de Nieuwe Kerk een plek zal krijgen, zal ook een nieuw project van start gaan. Daar zien we naar uit.

Intussen zijn we op zoek naar belangstellenden m/v die hun aandacht, tijd en energie willen geven aan de naaste verweg en dichtbij, die onze hulp zo nodig heeft.

Ga eens vragen bij de diakenen wat je eventuele plek in de ZWO-werkgroep inhoudt en meld je aan: wij hebben u/jou nodig! Hartelijk welkom!!

Wilt u een bijdrage geven?

U kunt dit werk steunen door een gift over te maken op NL 81 RABO 0373 7123 40 tnv Protestantse Wijkgemeente Diaconie Arnhem-Noord, hartelijk dank.

Samenstelling Werkgroep ZWO

Judith Beks

Contactpersoon: vacant