In deze inspiratiebrief:

 • Dromen?!
 • Iets – Gedicht
 • Vergeef jezelf – blog
 • Inspiratie in de groep – plaatsen vrij bij Lectio Divina en Let’s Talk 
 • TAIZÉ IN ARNHEM
 • Nieuwe gezamenlijke website
 • Pastoraat

Laten we elkaar inspireren!

Reageer gerust op deze brief! Stuur je antwoord op deze mail.


Dromen?!

 

Waar loop jij warm voor? 

Al lang zijn we in Noord bezig om aan een gezamenlijke wijkgemeente te werken. Er zijn tot nu toe veel hobbels geweest. Kwesties als kerkgebouwen afstoten, afnemend ledenaantal, bezuinigingen, missen van vertrouwde gezichten en tijdelijke nieuwe gezichten  en onderlinge verschillen vragen van veel mensen de aandacht. En ondertussen loopt de tijd door. En misschien ben je zelf wel je geduld aan het verliezen. Dat kan heel goed.

Het is tijd!

Het wordt de hoogste tijd om onze verlangens te laten spreken naast al deze sores. Waar word jij blij van? Wat heb jij nodig? Hoe kan een kerkelijke gemeenschap hier in Noord voor jou de moeite waard zijn en blijven?

Ideeën zijn nodig!

Wat denk jij van een gezamenlijke digitale seniorencursus om handiger te worden met de computer/tablet/smartphone en meteen andere mensen live en via de geleerde digitale mogelijkheden te leren kennen?

 • Wat denk jij van meewerken in een winkel van de voedselbank?
 • Of aan meedoen met bijeenkomsten over thema’s uit het dagelijks leven: bijvoorbeeld: Hoe ga je om met mantelzorgtaken? Verschillen in generaties: contact-houden in de familie.
 • Zou je mee willen doen met een eetgroep in je wijk?

Het zijn maar wat ideeën uit de losse pols geschud. Ze zijn – bij mijn weten – nog niet uitgevoerd. Wat zijn jouw ideeën? Laat ze horen!


Iets – gedicht

Vergeef jezelf – blog

Waarom zou je jezelf vergeven?

Vrij zijn, doen wat je graag wilt. Zijn wie je in wezen bent. Vaak word je in je handelen en ook in het denken over jezelf bepaald door wat anderen van je vinden. Of door wat je denkt dat anderen anderen over jou denken of vinden. Je reageert daarop en bent daardoor niet vrij om te zijn wie je in wezen bent en wilt zijn. Ieder maakt fouten en schiet wel eens tekort. Ook jij! Je reageert anders dan je had gewild. Je botst vast wel eens met anderen (of met jezelf), wat er toe kan leiden dat een vriendschap kapot gaat of je de ander met zeer gemengde gevoelens tegenkomt. Dingen kunnen een eigen leven gaan leiden, ook in jezelf. Het is geen luxe om jezelf te leren vergeven. Je mag er met mildheid naar kijken. Daarmee komt er ruimte om de pijn te benoemen. En juist pijn willen we zo snel mogelijk wegwerken. ‘Niet meer aan denken!’ ‘Oh, dat is geweest… we gaan nu weer verder!’ Lees onder de foto verder!

Enorme kracht

Als je zelf mis zat met wat je deed, is het belangrijk dat je dat durft te erkennen: eerst aan jezelf en later aan de ander. Je stelt je hiermee kwetsbaar op. Maar daar gaat ook een enorme kracht vanuit voor jezelf. Je kiest voor wie je wilt zijn. Je durft te benoemen wat een belangrijke waarde voor jezelf is: je goede zelf te zijn! Je laat zien dat de relatie met de ander belangrijk is.

Niet vergeven – ook van jezelf – is als het voortdurend vasthouden van een steen in je hand. Je raakt erdoor verkrampt. Je hebt je handen niet vrij voor wat dan ook: je kunt niet echt omhelzen, niet goed aanpakken en niet een zwaar pakket dragen. Vergeven is de steen kunnen loslaten.

Of het werkt?

Ik heb het zelf de afgelopen periode persoonlijk ‘getest’. Het ging om kwesties waarvan ik mij bewust werd dat ze mij nog altijd dwars zaten. Het leverde me een paar successen op. Lees hier mijn hele blog over jezelf vergeven.
 

Wil je ook aan de slag met vergeven?

 • Kom in de viering van 3 maart waarin Annet Hogenbirk (ik) voorgaat in de Opstandingskerk. Daarin staat dit thema centraal. In samenwerking met Let’s Talk voorbereid.
 • Na de dienst is er gelegenheid om met anderen iets te delen, als je dat wilt.
 • Maak een afspraak met Annet voor een persoonlijk gesprek

Lees ook mijn eerdere blog over vergeven.Inspiratie in de groep – plekken vrij

Er zijn in PGA-Noord verschillende gespreksgroepen actief. Bij twee daarvan ben ik betrokken: Let’s Talk (eens per twee weken op woensdagavond) en Lectio Divina (eens per 5 of 6 weken momenteel op maandagavond). Bij beide groepen is er weer plaats voor nieuwe deelnemers!
 

Lectio Divina

In deze groep buigen we ons iedere keer over een Bijbeltekst. Die lezen we en laten we in drie verschillende stilterondes van ca. 5 minuten op ons inwerken. We laten de tekst in onszelf klinken en maken er daardoor meer contact mee. Het effect is dat je warmte en ruimte in jezelf gaat voelen. We delen wat we daarover kwijt willen – ook de weerstand die een tekst bij ons kan oproepen – en komen daardoor meer bij onze eigen beleving.

Wil je ook een keer meedoen om te kijken of het iets voor je is?

Komende keer: 25 februari 
Tijd: 19.30 uur- 21.30 uur
Plaats: bij een van de deelnemers
Contact: Els ten Have en Annet Hogenbirk
 

Let’s Talk:

We komen samen rond een thema dat onszelf bezighoudt. Een greep uit de onderwerpen van afgelopen tijd: Vergeven – Boosheid – Gerechtigheid – Waar geloof je in ?- Verwachtingen – Engelen – Geluk.
Meestal zijn we met elkaar ook tien minuten stil om bij onszelf te komen. Verbinding met jezelf is een voorwaarde om iets te kunnen delen met de ander. In het gesprek met elkaar gaat het om uitwisseling en vooral niet om discussie. Het gaat erom verbinding met jezelf en met elkaar en met God te maken. Juist vanuit vragen die je zelf hebt kun je op zoek gaan naar betekenis van Bijbelwoorden.

Komende data: 20 februari, 6 maart en 20 maart
Tijd: 19.30-ca. 21.30 uur inloop met koffie/thee vanaf 19.15 uur
Plaats: Opstandingskerk,Towerhouse
Contact: Hanry Slijper of Annet Hogenbirk

Mail even als je interesse hebt om een keer te komen!TAIZÉ IN ARNHEM

Veertig dagen Bidden en Verbinden

In de 40 dagen tijd – van 6 maart t/m 20 april 2019 – zullen de Arnhemse kerken samen optrekken in een project om te bidden voor de jongeren van Arnhem. Vier jongeren uit Taizé komen hen daarin ondersteunen door een tijdelijke Taizé-community in Arnhem te vormen en de avondgebeden te leiden.

De Taizégebeden duren ongeveer 45 minuten en worden gehouden van 19.00 uur-19.45 uur. Voor een schema van de verschillende data en adressen van de gebeden kun je hier kijken.


Nieuwe gezamenlijke website

Inmiddels hebben we een gezamenlijke website waarop u belangrijke informatie kunt vinden over o.a. groepen, vieringen en verzonden nieuwsbrieven. Samen kunnen we deze site nog veel aantrekkelijker maken! Help je mee?

Werkgroep website Arnhem-Noord

Bijdragen kunnen worden aangeleverd bij Edward Eekma, Albert Wester en Gerrit Brendeke (eseekma@yahoo.com, a-wester@versatel.nl en gerrit@brendeke.eu). Vanzelfsprekend worden ‘oude’ berichten verwijderd, maar het is natuurlijk ook leuk om een terugblik op zo’n activiteit op de site te zetten! Samen met bovengenoemden houdt Jeanine Jentink (jeanine.jentink@telfort.nl) overzicht over het geheel en zij verzamelt graag de namen van de contactpersonen uit de groepen.


Pastoraat

Voor pastoraat in Noord: Kijk op  noord.pgarnhem.nl/pastoraat

NB! Vakantie Annet Hogenbirk: van 4-10 maart 2019