We kijken er naar uit. Wat fijn om weer het kerkelijk seizoen te openen en gelijk deze eerste dienst met zoveel mogelijk generaties bij elkaar te zijn.

Thema “Aan Tafel” en het vieren van het avondmaal

Het thema “aan tafel” is door de landelijke kerk gekozen voor de startzondag en door ons omarmd. Want waar kunnen we ons meer verbonden voelen met elkaar dan op het moment dat we met elkaar aan tafel zitten? Daarom zal er op 11 september avondmaal worden gevierd met jong en oud. (let op: in de vorige zondagsbrief stond dit verkeerd aangegeven. 4 september is de afscheidsdienst van Elsje Pot en zal er geen avondmaal zijn.)

Net iets anders dan anders

Startzondag kent een iets andere liturgie dan op ‘normale’ zondagen. De kerkzaal zal ook anders ingericht zijn. De stoelen worden een kwartslag gedraaid zodat we niet in een bioscoopopstelling zitten maar elkaar aan kunnen kijken. Alsof we letterlijk “aan tafel” zitten met elkaar om het brood te delen en de wijn te drinken.

Bloemen meebrengen

We vragen u allen om een paar bloemen mee te brengen. Grote bloemen, kleine bloemen, wat u heeft. Bijvoorbeeld een paar bloemen uit uw tuin. Met elkaar gaan we een symbolische schikking maken bij binnenkomst in de kerkzaal en ook tijdens dienst zullen we nog iets toevoegen aan de symbolische schikking. Met de meegebrachte bloemen drukken we verbondenheid uit met elkaar (we zijn een veelkleurige en veelzijdige gemeente) en met de mensen waarmee we ons verbonden voelen. Na de dienst worden er boeketjes gemaakt uit de bloemenzee die u mee mag nemen om deze namens ons allen te geven aan iemand in uw omgeving.

Jampotjes

Weet u nog, in het voorjaar spaarden we met elkaar jampotjes. Die gaan we voor de startzondag gebruiken en we hebben ze al eerder gebruikt. Willy Faber-van Dijk en Hanneke Maassen hebben voor de PKN de symbolische schikking startzondag bedacht en een voorbeeld gemaakt dat is gepubliceerd op de website van de PKN en in het blad #Protestant. Dat voorbeeld is in het voorjaar gefotografeerd (fotograaf: Jan van de Lagemaat).

Iets bakken voor bij de koffie?

Na de dienst is er koffie drinken. En wat zou het leuk zijn als er iets lekkers bij de koffie is. Aan alle bakkers de vraag: bak iets lekkers (naar eigen idee) en neem het mee om te delen.

Boeketje maken

Na de dienst worden er boeketjes gemaakt uit de bloemenzee om te delen. Vind u het leuk om een boeketje te maken? Meld je aan bij Willy Faber.

Tot slot

We hopen u te ontmoeten op startzondag.

Hartelijke groet (mede namens ds. Monique Maan, ds. Arjen Hiemstra, Willy Faber, Inge van Hemert en Jose Kieft),
Hanneke Maassen